Cybersecurity: 6 adviezen voor een veilige, digitale omgeving
Wij bevinden ons in een digitaal tijdperk. De ontwikkelingen volgen elkaar op. Van robotisering tot kunstmatige intelligentie (AI). Het werken in een veilige, digitale (werk)omgeving, beveiliging en cybercriminaliteit staan meer dan ooit in de belangstelling. En dat is niet voor niets. We maken namelijk dagelijks gebruik van internet voor taken als mailen, online bankieren of delen van informatie. Zowel voor privégebruik als op het werk is het cruciaal dat informatie veilig is en blijft. Niemand wil dat informatie in handen van hackers of andere cybercriminelen komt. In dit artikel lees je meer over cybersecurity en hoe je zo veilig mogelijk kunt werken.
Wat is cybersecurity?
Cybersecurity, ook wel internet beveiliging genoemd omvat alle maatregelen die worden genomen om digitale systemen te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en cyberaanvallen (hacking). Het gaat hier bijvoorbeeld om computers, laptops, mobiele apparaten, netwerken en andere systemen.
Waarom is het noodzakelijk om te zorgen voor een veilige, digitale omgeving?
Een veilige (werk)omgeving is cruciaal. Tot enkele jaren geleden werkten veel professionals op kantoor. Het bedrijfsnetwerk was zwaar en goed beveiligd. Dit is veranderd toen wij meer vanuit andere locaties (zoals thuis of onderweg) en op andere apparaten (zoals laptops of mobiele telefoons) zijn gaan werken. Deze netwerken en apparaten zijn makkelijker binnen te dringen. Daarnaast zijn de cybercriminelen steeds beter op alle ontwikkelingen gaan inspelen.
Wat kan ik zelf doen? Van zero trust tot software!
Hoe zorg je nu dat informatie veilig is, veilig blijft, en hoe wapen je jouw systemen tegen cybercriminaliteit? Dat zijn vragen waar steeds meer professionals mee bezig zijn. Wij gaan dieper in op de antwoorden op deze vragen met onze tips voor een veilige, digitale omgeving.
-
Zorg voor goede beveiligingssoftware
Implementeer goede beveiligingssoftware die cyberaanvallen en DDoS aanvallen (overbelasting van netwerk) tegengaat.
-
Gebruik sterke wachtwoorden en een two-factor authentification systeem
Zorg voor sterke wachtwoorden en gebruik two-factor-authentification. Ga allereerst voor sterke wachtwoorden van minimaal twaalf tekens en zorg voor verschillende soorten tekens. Kies daarnaast voor een extra toegangscontrole zoals het gebruik van multifactor-authenticatie (MFA). Dit kan helpen bij het beschermen van accounts door te zorgen voor een extra beveiligingslaag bovenop wachtwoordbeveiliging. Bij de two-factor-authentification methode moet je twee stappen succesvol doorlopen om toegang tot een omgeving te krijgen.
-
Voer regelmatig updates uit op software en systemen.
Wanneer je updates uitvoert op software en het systeem ben je voorzien van de nieuwste tools en weet je zeker dat alles optimaal werkt. Het is ook belangrijk om zwakke plekken in systemen te identificeren om potentiële beveiligingsrisico’s te verminderen.
-
Hou professionals kundig door opleidingen of trainingen
Het is van groot belang dat werknemers op de hoogte blijven van ontwikkelingen. De kennis en vaardigheden van medewerkers moeten up-to-date blijven. Wil jij jouw medewerkers inzicht geven in cybercrime en de risico’s ervan? Kijk dan naar het praktijkgerichte programma HBO Cybersecurity.
-
Gebruik het zero trust model
Een effectieve manier om de veiligheid op internet te waarborgen is door middel van de zero trust aanpak. Dit houdt in dat er geen standaard vertrouwen wordt gegeven aan gebruikers of apparaten die toegang hebben tot het netwerk. In plaats daarvan wordt elke gebruiker of elk apparaat afzonderlijk beoordeeld op basis van verschillende factoren, zoals authenticatie en autorisatie, voordat toegang wordt verleend tot bepaalde bronnen. Wil jij jouw organisatie veilig houden door een zero trust-strategie en-architectuur te ontwerpen? Volg dan eerst de Microsoft cybersecurity architect (SC-100).
Kortom, internetbeveiliging en cyber security zijn essentieel in onze digitale wereld. Bedrijven moeten zero trust implementeren om ervoor te zorgen dat toegang tot gevoelige informatie alleen wordt verleend aan geautoriseerde gebruikers.