Dit zijn de grootste bedrijfsrisico’s in Nederland
Cyberincidenten, de energiecrisis en bedrijfsonderbrekingen: er zijn veel verschillende soorten risico’s waarmee bedrijven rekening moeten houden. Allianz doet het onderzoek met de Risk Barometer. Wat zijn de grootste bedrijfsrisico’s wereldwijd en in Nederland, en hoe ga je hier als ondernemer mee om?
Bedrijfsrisico’s wereldwijd
De Risk Barometer is de jaarlijkse ranglijst van bedrijfsrisico’s van verzekeraar Allianz, waarin de mening van 2712 deskundigen op het gebied van risicobeheer in 94 landen en regio’s is verwerkt. Uit dit onderzoek blijkt dat ondernemers zich wereldwijd het meest zorgen maken over cyberincidenten (34%) en bedrijfsonderbrekingen (ook 34%). De volledige top 10 ziet er als volgt uit:
- Cyberincidenten: 34%
- Bedrijfsonderbrekingen: 34%
- Macro-economische ontwikkelingen: 25%
- Energiecrisis: 22%
- Verandering in wet- en regelgeving: 19%
- Natuurrampen: 19%
- Klimaatverandering: 17%
- Personeelstekort: 14%
- Brand- en explosiegevaar: 14%
- Politieke risico’s en geweld: 13%
Bedrijfsrisico’s in Nederland
De Nederlandse lijst ziet er iets anders uit. Uit het onderzoek van Allianz blijkt dat Nederlandse ondernemers zich het meest zorgen maken over bedrijfsonderbrekingen (46%). Vorig jaar stond dit risico op de tweede plaats. Bij bedrijfsonderbrekingen gaat het om onderbrekingen veroorzaakt door corona, de oorlog in Oekraïne en de verstoringen in de toevoerketen. Zo ziet de Nederlandse top 10 eruit:
- Bedrijfsonderbrekingen: 46%
- Macro-economische ontwikkelingen: 40%
- Energiecrisis: 37%
- Cyberincidenten: 34%
- Tekort aan geschikt personeel: 26%
- Natuurrampen: 23%
- Klimaatverandering: 17%
- Politieke risico’s en geweld (oorlog, terrorisme, rellen): 17%
- Veranderingen in wet- en regelgeving: 11%
- Producten moeten terugroepen, kwaliteitsmanagement en seriedefecten: 11%
Nieuwkomers: macro-economische ontwikkelingen en energiecrisis
Macro-economische ontwikkelingen (40%) is een nieuwkomer in de Nederlandse lijst van bedrijfsrisico’s. Onder macro-economische ontwikkelingen verstaan we inflatie en potentiële recessie, deflatie, monetair beleid en bezuinigingen. Ook energiecrisis staat vanuit het niets op de derde plek (37%). Voor veel bedrijven zorgen hoge energieprijzen en een tekort aan energie voor enorme problemen. De kosten kunnen zo hoog oplopen dat bedrijven of zelfs hele industrieën niet meer winstgevend zijn. Energieproblemen vragen vaak om radicale oplossingen, zoals het verplaatsen van de productie naar alternatieve locaties of tijdelijke sluiting. Vooral in Europa speelt dit probleem. Volgens het onderzoek van Allianz zijn in Europa vooral voeding, landbouw, chemicaliën, farmaceutica, bouw en de maakindustrie kwetsbaar voor energiecrises.
Cyberincidenten
Met 64% stond cyberincidenten vorig jaar met stip op nummer 1 in de Nederlandse lijst. Dit jaar staat incidenten en dreigingen op het gebied van cybersecurity met 34% op de vierde plek in Nederland. Wereldwijd maken ondernemers zich over cyberincidenten, die de wereldeconomie naar schatting meer dan een biljoen dollar per jaar kosten, het meest zorgen. Onder deze incidenten vallen onder andere IT-verstoring, ransomware- en malwareaanvallen en datalekken. Cybercriminelen richten zich niet alleen op grote bedrijven, ook kleine en middelgrote bedrijven worden steeds vaker getroffen door cyberaanvallen. Door het groeiende tekort aan cybersecurityprofessionals wordt het voor bedrijven ook steeds lastiger zich te beveiligen tegen dergelijke aanvallen.
Leren omgaan met bedrijfsrisico’s
Het is belangrijk dat bedrijven zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen en hoe ze zich hiertegen kunnen wapenen. Soms is het al genoeg om het risico te monitoren, zodat je er als bedrijf niet door wordt ‘overvallen’. Verzekeren kan ook een optie zijn, evenals een reservering op de balans of de spreiding van bedrijfsactiviteiten. Omgaan met bedrijfsrisico’s is vaak maatwerk.
Wil je bedrijfsrisico’s leren herkennen en ernaar handelen? Volg dan de post- bachelormodule Riskmanagement. Deze opleiding is speciaal voor professionals in de financiële sector die zich willen verdiepen in risicomanagement. Als je veel werkt met privacygevoelige gegevens en alles wilt leren over de nieuwste trends en toepassingen, dan is de hbo-module Informatieveiligheid een goede keuze voor jou.