Technische klimaatbanen voor een duurzame toekomst

In een wereld waarin klimaatverandering steeds belangrijker wordt, groeit de vraag naar oplossingen voor een beter milieu. Een aanvullende factor is de opkomst van het fenomeen ‘klimaatontslag’, waarbij werknemers neigen hun baan op te zeggen als hun werkgever onvoldoende betrokken is bij klimaatkwesties. Uit onderzoek van Unilever onder Amerikaanse en Britse werknemers blijkt zelfs dat 50% bereid is op te stappen als de werkgever geen ambitieuze klimaatdoelen heeft. Ook in Nederland lijkt dit fenomeen toe te nemen.

Recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat klimaat een steeds grotere rol speelt in ons land. Meer dan de helft van de Nederlanders pleit voor meer duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht en aardwarmte. De Nederlandse overheid heeft bovendien als doel gesteld om in 2030 minimaal 60% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990, en in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.

Klimaatbanen als antwoord

Om deze doelen te bereiken, is er dringend behoefte aan nieuwe technische vakmensen. In 2022 introduceerde het UWV daarom de ‘klimaatbaan’, voor beroepen die bijdragen aan de energietransitie. Vooral in de technische sector is er veel vraag naar deze banen. Technische klimaatbanen bieden niet alleen een positief toekomstperspectief, maar ook baanzekerheid. Het huidige tekort aan technisch personeel vormt namelijk een uitdaging voor het behalen van deze klimaatdoelen. Zo stonden er in het tweede kwartaal van afgelopen jaar bijna 51.000 openstaande vacatures voor banen in deze vakgebieden, maar het aantal klimaat gerelateerde banen is niet exact te bepalen.

Groei klimaatbanen

Door afspraken in het klimaatakkoord van 2019 groeit het aanbod in klimaatbanen. Ruim zeven miljoen bestaande huizen en een miljoen gebouwen moeten beter geïsoleerd worden, van aardgas worden afgehaald en aangesloten worden op duurzame warmte- en energiebronnen om CO2-uitstoot te verminderen. Om deze afspraken na te komen, is er volgens de Rijksoverheid voorgenomen om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen tot en met 2030 te verduurzamen.

In de jaren erna moeten jaarlijks 100.000 nieuwe duurzame woningen door heel Nederland worden gebouwd om het woningtekort tegen te gaan. Een enorme opgave, wat roept om klimaatbanen: vakmensen die helpen bij het verduurzamen van bestaande huizen en het realiseren van energie-neutrale nieuwbouw. Denk aan beroepen als isolatiemonteurs, zonnepanelenmonteurs en energieprestatieadviseurs.

Krappe arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt vormt een uitdaging voor het behalen van deze klimaatdoelen. Voor de uitvoering van klimaatmaatregelen zijn technische vakmensen nodig, evenals ICT’ers en specialisten op het gebied van kwaliteit en veiligheid. In de afgelopen jaren is de krapte en spanning op de arbeidsmarkt voor deze beroepen toegenomen, volgens het CBS. Hoewel het aantal klimaat gerelateerde banen niet exact te bepalen is, stonden er in het tweede kwartaal van 2023 maar liefst 51.000 vacatures open in deze vakgebieden. Hiervan stonden bijna 10.000 open voor monteurs van industriële machines en installaties. Ook voor architecten en analisten van ICT-systemen, engineers werktuigbouw en machines, operators procesindustrie en elektriciens, installateurs en monteurs elektrische installaties zijn er veel openstaande vacatures.

Overstappen naar een technische klimaatbaan

Wil jij ook de overstap maken naar een technische klimaatbaan? Ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een duurzame toekomst in technische klimaatbanen. Bedrijven staan te springen om zij-instromers die een carrièreswitch willen maken. Daarom biedt een opleiding voor een technische klimaatbaan niet alleen een positief toekomstperspectief voor jongeren, maar ook voor werkzoekenden of werkenden die de overstap maken naar de techniek.

Als dé opleider van Nederland, biedt NCOI volledige, erkende techniekopleidingen, waarmee je praktijkgericht word opgeleid tot gediplomeerde technicus. Hiermee ben je snel inzetbaar en kunnen je binnen een enkele maanden aan de slag in jouw gewenste vakgebied. Wil jij bijvoorbeeld aan de slag als elektrotechnicus binnen de energievoorziening? Bekijk dan de HBO Bachelor Elektrotechniek specialisatie Energievoorziening.