Woning verduurzamen en het financieringsadvies: van leningen tot subsidies

Steeds meer woningeigenaren zien de noodzaak om hun woning te verduurzamen. Deels vanwege de hoge energierekening, deels om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Van zonnepanelen tot een (hybride) warmtepomp: de mogelijkheden zijn er. Maar daar zijn flinke investeringen voor nodig. Een woningeigenaar kan hiervoor spaargeld gebruiken. Daarnaast zijn er ook financieringsmogelijkheden en subsidies om de woning te verduurzamen.  

Extra hypotheekbedrag voor verduurzaming

Een woningeigenaar kan de hypotheek uitbreiden voor het verduurzamen van de woning. Daaraan zitten afsluitkosten verbonden. Hierdoor is het alleen interessant als het verbouwbedrag minstens € 25.000,- is. Bij aanschaf van een nieuwe woning is het mogelijk om direct de hypotheek hoger af te sluiten voor het verduurzamen van het huis. Dan hoeft de woningeigenaar niet extra te betalen voor bijvoorbeeld notariskosten. Voor huizen met energielabel C is het extra hypotheekbedrag maximaal € 15.000,- en voor huizen met energielabel E, F of G € 20.000,-.

Verduurzaming financieren met een persoonlijke lening

Een andere manier om het verduurzamen van de woning te financieren, is door een persoonlijke lening af te sluiten. Vaak loopt deze lening 15 jaar en de rente is meestal hoger dan de hypotheekrente. Sluit de woningeigenaar de lening af voor het verbeteren van de woning en lost hij of zij af tijdens de looptijd? Dan is de rente fiscaal aftrekbaar.

Geld lenen via het Nationaal Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds, een regeling van de overheid, is een loket waar woningeigenaren voordelig een lening aanvragen. De lening geldt alleen voor het verduurzamen van het huis, om zo de energierekening omlaag te brengen. Het fonds heeft 3 verschillende leningen:

  • Energiebespaarlening van maximaal € 27.000,- met een looptijd tot maximaal 20 jaar;
  • Energiebespaarlening met een combinatielening van maximaal € 10.000,- en de woningeigenaar hoeft de eerste 5 jaar niet af te lossen;
  • Energiebespaarhypotheek voor woningen die in een buurt staan die horen bij een gemeentelijke wijkaanpak. De hypotheek is voor het grootste deel aflossingsvrij en renteloos.

Aan deze leningen zijn uiteraard specifieke voorwaarden verbonden. Meer informatie hierover vind je op warmtefonds.nl.

Subsidie voor de verduurzaming van het huis

Voor isolatiemaatregelen, een warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening en aansluiting op een warmtenet kan de huiseigenaar ISDE (Investeringssubsidie voor duurzame energie) aanvragen. De hoogte van de subsidie hangt af van het type verduurzamingsmaatregel en het aantal verduurzamingsmaatregelen dat de woningeigenaar laat installeren. Om subsidie te krijgen, moet de subsidieaanvrager wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet de aanvrager de huiseigenaar zijn, de woning als hoofdverblijf gebruiken en de verbeteringen laten aanbrengen door een specialist. De subsidie dekt niet de volledige kosten, de woningeigenaar betaalt dus nog een deel zelf met spaargeld, de hypotheek of een lening. Soms kan de woningeigenaar ook in aanmerking komen voor extra subsidies vanuit de provincie en de gemeente.

Huis verduurzamen: geef advies als Adviseur Duurzaam Wonen

Als financieel adviseur of makelaar is het belangrijk dat je de regels van de subsidie- en leenmogelijkheden kent. Maar ook dat je weet wat de energiebesparingsmogelijkheden zijn en wat de voor- en nadelen hiervan zijn. Zodat je als professional consumenten die hun huis gaan verduurzamen voorziet van het juiste advies. In de training Adviseur Duurzaam Wonen ga je met deze materie aan de slag. Je oefent met rekenmodellen om de efficiëntie en besparing van de methoden te berekenen. Wanneer je als financieel adviseur staat ingeschreven bij SEH en de e-learning succesvol afrondt, word je automatisch opgenomen in het register Adviseur Duurzaam Wonen (ADW).