Governance

Governance

De nieuwe wet voor digitale veiligheid: alles over NIS2

Vanaf 17 oktober 2024 gelden er nieuwe regels op het gebied van cybersecurity. Dan treedt namelijk de nieuwe Europese richtlijn Network and Information Systems (NIS2) in werking. Bedrijven moeten dan verplicht maatregelen nemen op het gebied van digitale veiligheid. Dit is wat we tot nu toe weten.

Lees meer
Lees meer over De nieuwe wet voor digitale veiligheid: alles over NIS2
Control

Woning verduurzamen en het financieringsadvies: van leningen tot subsidies

Steeds meer woningeigenaren zien de noodzaak om hun woning te verduurzamen. Deels vanwege de hoge energierekening, deels om een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Van zonnepanelen tot een (hybride) warmtepomp: de mogelijkheden zijn er. Maar daar zijn flinke investeringen voor nodig.

Lees meer
Lees meer over Woning verduurzamen en het financieringsadvies: van leningen tot subsidies
Control

ESG-risico’s: een cruciaal onderdeel van het beleid voor verzekeraars

Duurzaamheidsrisico’s, ook wel bekend als ‘sustainability risks’, hebben een aanzienlijke impact op de bedrijfsvoering, winstgevendheid en risicobeheer van verzekeraars. Een treffend voorbeeld hiervan is het extreme weer dat afgelopen jaar voor bijna 900 miljoen euro aan verzekeringschade veroorzaakte.

Lees meer
Lees meer over ESG-risico’s: een cruciaal onderdeel van het beleid voor verzekeraars
Control

ESG Finance Day: duurzame rapportage in de praktijk

Als trotse alliantiepartner van ESGkennis.nl blikt Markus Verbeek Praehep terug op een succesvolle ESG Finance Day. Het evenement stond in het teken van bewustwording rond ESG en de bijbehorende duurzaamheidsrapportage. De relevantie van het evenement werd onderstreept door de naderende verplichting voor grote organisaties om vanaf 2024 te rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Lees meer
Lees meer over ESG Finance Day: duurzame rapportage in de praktijk
Compliance & risicomanagement

Dit zijn de grootste bedrijfsrisico’s in Nederland

Cyberincidenten, de energiecrisis en bedrijfsonderbrekingen: er zijn veel verschillende soorten risico’s waarmee bedrijven rekening moeten houden. Allianz doet het onderzoek met de Risk Barometer. Wat zijn de grootste bedrijfsrisico’s wereldwijd en in Nederland, en hoe ga je hier als ondernemer mee om?

Lees meer
Lees meer over Dit zijn de grootste bedrijfsrisico’s in Nederland
Compliance & risicomanagement

Compliancecheck: is jouw organisatie al compliant?

Compliance speelt een steeds gewichtigere rol in elke organisatie. Alleen het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving is bij lange na niet meer voldoende. en complianceprofessional zorgt ervoor dat een organisatie volledige compliant is, zodat de integriteit van het bedrijf en de personen die er werken gewaarborgd blijft. Maar hoe doe je dat?

Lees meer
Lees meer over Compliancecheck: is jouw organisatie al compliant?
Deugdelijk bestuur

Ethisch en integer handelen binnen een organisatie

Hoe ga je binnen een organisatie op een verantwoorde manier om met prestatiedruk, verandermanagement en verschillende belangen op de werkvloer? Antwoorden op die vragen bepalen hoe jij als professional dealt met ethische dilemma’s en vraagstukken binnen de organisatie.

Lees meer
Lees meer over Ethisch en integer handelen binnen een organisatie
Control

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): impact op organisaties

Vanaf 2024 wordt de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van kracht. In de komende jaren gaat de CSRD-wetgeving voor steeds meer bedrijven gelden. Omdat de eisen veelomvattend en specifiek zijn, heeft dat grote gevolgen voor de bedrijfsvoering. Het is daarom belangrijk dat bedrijven zich op tijd voorbereiden om volgens de CSRD-richtlijnen te rapporteren.

Lees meer
Lees meer over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD): impact op organisaties
Deugdelijk bestuur

Ethisch handelen op de werkvloer

Heb jij weleens voor een ethisch dilemma op het werk gestaan? Om op een goede manier met deze dilemma’s om te gaan is het van belang dat je de situatie herkent, een passende keuze maakt of hulp vraagt.

Lees meer
Lees meer over Ethisch handelen op de werkvloer